Varför du ska vara försiktig med vilka tekniska prylar du köper

Det är viktigt att ha en realistisk och kritisk syn när du köper nya tekniska prylar. Det finns tyvärr många företag som inte bryr sig om sina kunder och utnyttjar dem så mycket som möjligt. Ett exempel för att visa risken är i fallet där Bose spionerade och spelade in allting som användare av deras hörlurar lyssnade på. Sedan sålde Bose den informationen till tredje-parter, bland annat företag som i sin tur säljer vidare datan. Vad du lyssnar på säger mycket om dig och det kan även inkludera privata telefonsamtal.

Hur undviker du att vara utsatt?

Det är tyvärr näst intill omöjligt att undvika att lämna spår och ge företag information om dig som person. Om du vill surfa säkrare och anonymt kan du läsa vår artikel om Tor Browser. Det är däremot svårare när det kommer till produkter som ser ut som vanligt men spionerar på dig. I fallet med Bose samlade de information genom appen på din mobil som de bad dig installera. Du skulle då installer deras app för att få ”det mesta ur hörlurarna”. Undvik onödiga appar och program som du inte är helt säker på vad de gör. Läs alltid igenom vilken information som appar får tillgång till när du installerar dem.

Det är inte ovanligt att företag säljer data om ditt beteende. Oftast är det i marknadsföringssyfte men det kan även vara för telefonförsäljning eller värre syften som identitetsstöld. Nästa sommar kommer EU med direktiv om vilken personlig-data företag får spara och hur den måste hanteras. Det kallas General Data Protection Regulation (GDPR) och kan läsas här vid intresse. Förhoppningsvis kommer GDPR vara ett steg i rätt riktigt för att undvika liknande problem i framtiden. Däremot är det viktigt att du tar ansvar för ditt eget beteende och gör det du kan för att hålla dig säker.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *