Tor Browser – När du vill vara anonym

Tor Browser är ingen ny webbläsare men det är ett alternativ som har blivit allt mer attraktivt för många den senaste tiden. Det är ett fakta att våra handlingar online blir ökat bevakade. Oftast är det inte med skändliga syften, det kan vara för att ge dig bättre reklam via Facebook utan att någon person identifierar dig som invid. Oavsett av anledning är det ökad spårning och Tor har därför blivit ett populärare alternativ för att hålla dig anonym.

Det är viktigt innan vi går vidare att fastställa att Tor Browser inte är en perfekt lösning. Det finns många sätt att spåra individer online och Tor gör det bara mycket svårare att spåra dig. Om du bara är en vanlig användare dock som inte vill att andra ska kunna ta del av dina surf vanor räcker antagligen Tor Browser.

Hur det fungerar

Det är komplicerat att göra en djupbeskrivning om hur krypteringen fungerar men här kommer en generell beskrivning som antagligen räcker för de flesta. Däremot om du vill ha en full teknisk förståelse över processen kan du gå hit för att få en startpunkt. Ett av de vanligaste sätten du blir spårad online är via trafikanalys. Övervakaren analyserar då vem som pratar med vem över ett nätverk och kan spåra händelser på det sättet. Tor förhindrar detta genom att dirigera din trafik genom en mängd olika servrar som skickar vidare trafiken. Varje punkt får bara kännedom om var trafiken kom ifrån och vart den går härnäst, ingen kan se hela bilden. Klienten förhandlar nya enkrypteringar vid varje steg så att det aldrig är samma nyckel. En punkt kan därför inte se hela processen.

Det finns sätt runt det här som kraftig bevakning där det går att tajma när trafik sänds och tas emot och därför se vilka punkter som kommunicerar med varandra och spåra på det sättet. Dessutom kan ni se hur Tor nätverket (som Tor Browser använder) fokuserar främst på att hindra spårning av trafik. Hemsidor kan fortfarande spåra din information, Tor Browser hjälper där med att hindra hemsidor från att samla mycket av all information.

Förhoppningsvis kommer de nya regelverken från EU minska behovet för webbläsare som Tor för de personerna som vill vara anonyma online. Däremot är det näst intill omöjligt att förutspå hur framtiden kommer se ut, håll dig därför informerad.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *