Mozillas senaste innovation: Send – krypterad fildelning

Kryptering. Ett viktigt ämne och säkerhetsfråga för många. Det är inte bara viktigt för de så ”har någonting att dölja”. Många av oss vill ha en viss anonymitet på internet. Vilket har blivit svårare och svårare för den vanliga användaren över de senaste åren. Det finns krypterings services men det innebär ofta invecklade processer och mycket arbete för alla parter i kommunikationskedjan. Därför är en av de senaste Firefox Test Pilot programmen, Send, väldigt uppmuntrande att se.

Firefox Test Pilot är Mozillas sätt att experimentera med nya funktioner för sin browser. Send är däremot inte begränsad till bara Mozilla. Du kan använda servicen även om du har Chrome, Safari m.m.

Hur fungerar det?

Som kan ses i videon är det otroligt simpelt att använda Send. Du laddar upp din fil, (upp till 1GB), och får en länk för att ladda ner filen. Det som är speciellt med Send är hur saker fungerar bakom det uppenbara. Först och främst sparar Mozilla inte filen och bara en användare kan ladda ner den. Bara det i sig förbättrar säkerheten i fildelning. Men utöver det krypteras filen inte av Mozilla. Filen krypteras i din webbläsare och sen skickar filen och filnamnet till Mozilla. Du får sen en länk från Mozilla för att få tillgång till den krypterade filen. Din webbläsare lägger sen till krypterings-nyckeln i slutet av den URL du får från Mozilla. När du använder Send är din krypterings-nyckel det som ligger i slutet av din URL bakom en hashtag.

Mozilla har därför inte tillgång vid något steg av processen. De har bara din krypterade-fil och inte nyckeln. När någon sen laddar ner filen fungerar det på liknande sätt. Mottagaren hämtar filen från Mozilla utan att skicka krypterings-nyckeln och deras webbläsare avkodar filen. Utöver det tas filen sen bort och är inte tillgänglig för ytterligare nedladdning även om någon annan får tillgång till din URL.

Från en användarsynpunkt är det här inte svårare än att använda andra fildelningssajter. Det är antagligen bättre än många andra alternativ eftersom du kan ladda upp filer upp till 1GB. Däremot är Send otroligt mycket bättre än andra typer av fildelning om du vill hålla din fildelning privat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *