Antivirus – Föråldrade programvaror

När köpte du senast ett antivirusprogram? Du kanske till och med just nu prenumererar på ett antivirus. I nuläget är antivirus program inte ett nödvändigt program att installera på dina datorer. Oavsett om du använder Mac, Windows, iOS, Android eller ett annat operativsystem så klarar du dig antagligen utan ett antivirus och det kan vara dåligt för dig att ha det installerat. Det kan ibland vara nödvändigt att installera ett antivirusprogram men ditt beteende på datorn påverkar mer än ett antivirus kan. I flesta fall räcker det att använda de inkluderade skydden som Windows Defender i Windows.

Säkrare än förr

Datorer är generellt säkrare än de var förr. Det är baserat på två olika faktorer. Utvecklare av operativsystem har förbättrat de inbyggda skydden, t.ex.  kräver ofta program som vill ändra filer på datorer administrativt godkännande. Det är bara ett av de mest synliga exempel på hur ditt skydd har förbättrats, mycket har förbättrats under ytan.

Vi har även som användare blivit smartare i hur vi surfar. Jag vet att jag personligen har blivit mycket smartare över vad för typer av filer jag öppnar och hur jag surfar. Det bästa tipset du kan få för att undvika virus är att alltid undvika saker du inte litar på. Det kan vara hemsidor som inte är pålitliga, öppna inte email eller filer som du inte vet vem de är ifrån. Var även försiktig att öppna filer från kända källor. Om din vän skickar dig en fil men det ser lite konstigt ut, öppna den inte. Dina nära och kära kan ha blivit hackade och de sprider nu virus utan sin kännedom.

Det andra viktiga tipset om hur du håller dig säker är att alltid uppdatera din programvara. Programutvecklare är aktiva med att stänga säkerhetshål i sina program och om du inte uppdaterar kan du vara utsatt.

Antivirus

Antivirusprogram kan vara användbara och de har inte helt tappat sitt värde. Om du blir smittad av ett virus eller misstänker att du har blivit smittad kan det vara bra att skanna din dator. Du behöver dock vara uppmärksam om vilket antivirusprogram du väljer då vissa kan vara lika besvärliga som ett riktigt virus att få bort från din dator. Du behöver också vara uppmärksam om hur antivirus fungerar. De arbetar med att undersöka filer på din dator och det kan vara ett intrång på ditt privatliv. Det är en lång diskussion som många experter har engagerat sig i över de senaste åren.

Är jag säker med Mac?

Det korta svaret är nej. Bara för att du använder en Mac är du inte helt plötsligt säker från virus. En stor anledning till att Mac har varit säkrare traditionellt är eftersom det har varit färre Mac användare än Windows. När Mac blir populärare är det också mer attraktivt för virusprogrammerare att skapa skadlig programvara för Mac. Du kan vara under större risk när du använder Mac om inte är uppmärksam bara för att du använder en Mac.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *