Alexa och Cortana – Nytt samarbete

Amazon och Microsoft meddelade under onsdagen att de har påbörjat ett samarbete för att förbättra båda företagens personliga assistenter. Alexa är Amazons röstassistent som hjälper dig navigera hemmet med hjälp av din röst. Du har möjligheten att utföra sökningar, få väderrapporter, kontrollera ”smarta” hemmaprodukter och självklart shoppa på Amazon med mera. Cortana är Microsofts variant av en röstassistent som kommer med din kopia av Windows och hjälper dig med många liknande saker men fokuset är i Microsofts fall mer på att förbättra din användning av dina Windows produkter. Om du har fler än en Windows produkt, t.ex. en stationär PC och en laptop med Windows så kan du använda Cortana över båda enheterna.

 

Fördelar och framtiden

Jeff Bezos, Amazons grundare och VD, sa i ett pressmeddelande att all data Alexa och Cortana har kommer komplementära varandra för att skapa en bättre helhet för konsumenterna. Andrew Shuman från Microsoft ekade ett liknande budskap. Det kommer vara möjligt att genom Cortana få tillgång till Alexa och därmed ge användare möjligheten att handla på Amazon utan att själv behöva leta fram varor. Det kommer fungera på liknande sätt åt andra hållet där Cortana kan hjälpa dig hålla ordning på din kalender med mera.

Hur framgångsrikt samarbetet kommer vara är svårt att säga i dagsläget. För tillfället använder de flesta inte en röstassistent men det är lätt att se hur positivt en AI (Artificiell intelligens) kan vara för konsumenter. Det kommer antagligen ta ytterligare ett par år innan röstassistenterna förstår språk tillräckligt bra för att används i större utsträckning. Samarbetet mellan Microsoft och Amazon tyder på att båda företagen ser den potentiella marknaden och möjligheterna med röstassistenter och vill förbättra sina program så snabbt som möjligt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *