Konkurrens inom Virtual Reality

Virtual Reality (VR) headsets har varit en nyhet på marknaden under en ganska lång period. Sony Playstation VR, Oculus Rift och HTC Vive har varit de tre stora konkurrenterna och de har alla olika för- och nackdelar.

Sony Playstation VR

Sony utvecklar sitt VR headset tillsammans med sitt Playstation system, det är ingen stor variation i hårdvaran till skillnad med Oculus och Vive som båda har utvecklat sina headsets för PC där det är stor variation i systemen. Priset på ett headset från Sony har varit lägre än konkurrenterna runt 4 000 kr. Playstation VR headsets har till dagsläget sålt flest exemplar trots att det är generellt accepterat att Oculus och Vive headsets är tekniskt bättre. Det är lättvindigt för ägare av Playstation 4 att installera och använda och Sony har ett ekosystem där de kan få hjälp att skapa bra program och spel via Playstation som fungerar i VR.

 

Oculus Rift

Oculus Rift var det headset som först skapade uppmärksamhet bland konsumenter då de skapade en Kickstarter kampanj som var väldigt lyckad i 2012. Sedan då har det varit kurvor både upp och ner i det nu Facebook ägda företaget. Oculus till skillnad från Sony utvecklar sina headsets för att användas tillsammans med PCs. Det skapar större variation i hårdvaran vilket är en utmaning, samtidigt har de tillgång till bättre prestanda från PC än vad Sony har med Playstation. Ett Oculus headset säljs nuvarande för 4 500 :- och i priset ingår ett par Oculus Touch kontroll som används för att förbättra din upplevelse.

 

HTC Vive

HTC Vive var utvecklad genom ett samarbete mellan HTC och Valve. Vive har samma fördelar och nackdelar som Oculus med att den är utvecklad för PC, Vive har den stora fördelen däremot att den har direkt tillgång till Steam. Det Valve är mest kända för är sin spel- och programs plattform Steam, detta gör att Vive har direkt åtkomst till tusentals program och spel. Ytterligare en stor fördel till Vive är Lighthouse vilket är en stor anledning till att många kritiker kallar HTC Vive det bästa VR headsetet i nuläget. Priset reflekterar kvalitén och en Vive kostar i nuläget 7 500 :- trots en prissänkning nyligen på 2000 kr.

 

Nya konkurrenter

VR headsets har länge bara sålt bara till entusiaster men nya konkurrenter kan uppmana konsumenter utanför entusiast marknadsdelen. Två av de nyanlända konkurrenterna är Google Daydream och Samsung Gear VR. Både Samsung och Google har byggt sina headset runt mobiler. Idén är att du använder din mobil som skärm och stoppar in den i ditt headset. Det är betydligt billigare men det kräver att du äger en av de mobilmodell som stöder systemen. Förståeligt är tekniken inte lika imponerande som fulla VR headsets men utveckligen är fortfarande relativt ny och inom ett par generationer kan mycket hända.

google samsung VR

 

Utvecklingen fortsätter och vi kan redan se stora förbättringar i VR systemen från den första generationen som släpptes. Vi är osäkra vilken väg VR utvecklingen kommer ta, det finns fördelar och nackdelar med alla nuvarande headsets och vilket du köper beror på vad du vill ha ut ur systemet. Om du inte är otroligt entusiastisk över möjligheterna av VR skulle vi rekommendera dig att vänta på nästa generations VR headsets då priserna är lägre och upplevelsen kommer vara bättre.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *