Stora jobbmöjligheter inom open source programmering

Linux Foundation släppte under augusti sin årliga rapport om jobb inom open source. Vi var inte förvånade när rapporten visade att det är ökad efterfrågan efter open source expertis. Fler och fler företag använder sig av open source: Google, Facebook, Twitter, eBay, listan är lång.

Huvudinnehåll i rapporten

Rapporten var baserad på svar från fler än 300 rekryteringschefer över hela världen och fler än 1 800 open source experter.

  • 89% av alla rekryteringschefer sa att det var svårt att hitta open source talanger.
  • 67% av rekryterare sa att open source positioner kommer vara det området där anställningsbehovet kommer öka mest de kommande 6 månaderna.
  • Områden rekryterare söker expertis inom är
    • 70% Cloud
    • 67% Web teknologi
    • 65% Linux
  • Den mest eftersökta typen positionen är systemutvecklare (73%) följd av DevOps (60%) och SysAdmin (53%)

Open Source experterna ställdes frågan vad de viktigaste kompetenserna för deras jobb var. 77% av alla experter konstaterade att förmågan att bygga open source lösningar till problem var viktigt. Följande det kom erfarenhet med open source utvecklingsverktyg och kunskap av nya verktyg på 66% och 65% respektivt.

Bygg din portfölj som programmerare

Hur kan du då utveckla dig själv inom open source samtidigt som du bygger ditt CV? Ett populärt alternativ inom rapporten var att ta ett certifikat. Även om du kan få ett officiellt godkännande att du är duglig inom ett område med ett certifikat tror vi det finns bättre sätt att spendera din tid. Våran rekommendation är att engagera dig i ett open source projekt. Du kan både få ökad kunskap och lära dig av andra programmerare som jobbar med samma språk samtidigt som du bygger en portfölj. Du behöver inte skapa ett eget projekt heller utan du kan bidra till redan existerande projekt. Den plattform vi rekommenderar är GitHub. Om du skapar ett konto på GitHub och bidrar till projekt kan du via GitHub spåra dina bidrag till projekt och skapa en portfölj med ditt arbete.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *