Robotskatt – Ett nytt förslag för framtiden

Stigande arbetslöshet i samband med teknisk utveckling är ett seriöst problem. Det är oundvikligt att maskiner kommer ersätta många lågutbildade jobb. Det har varit en trend under en lång tid. För ett par år sedan var det inom bilproduktion och nu är den senaste stora är spekulation att McDonalds kommer ersätta stor del av sin arbetsstyrka med maskiner. Det är ett seriöst problem som behöver ett bättre svar än ”det är en naturlig utveckling”.

Många jämför den senaste tekniska utvecklingen med den industriella revolutionen under 1700- och 1800-talet. Den ökade effektiviteten i många industrier skapade en stor arbetslöshet. Det var en förändring i vad för typ av jobb vi människor gjorde. Det är däremot inte en helt bra jämförelse. Antagligen kommer en stor del av alla jobb som försvinner inte komma tillbaka inom andra områden. Och om utvecklingen fortsätter är det möjligt att maskiner kommer ersätta många jobb som kräver högre utbildning också. Det är i dagsläget inte omöjligt att förutspå en framtid där maskiner gör majoriteten av alla jobb som vi människor gör just nu.

Möjliga lösningar

Därför är det viktigt att försöka hitta möjliga lösningar och skapa debatter runt ämnet. CNBC rapporterade i söndags att en ämbetsman i San Francisco nu försöker få igenom en skatt på att använda robotar. Tanken är att det ska sakta ner förändringen och ge staten en budget för att omorganisera och utbilda de som förlorar sina jobb. Det är en lösning som har fått en del kritik. Jeff Burnstein, ledare för Association for Advancing Automation, argumenterar att vi människor alltid har varit bra på att skapa nya jobb och att skatten bara skulle hindra utvecklingen.

En annan stor fråga är var gränsen för en maskin skulle gå, vad är definitionen? Det går att argumentera att en miniräknare eller dator utför jobb som vi kan anställa människor för idag. Däremot är det ingen som argumenterar för att vi ska börja beskatta miniräknare. Det vore därför orealistiskt och ineffektivt att konstant beskatta teknologi som vi om några år ser som gammal och självklar. Det är inte omöjligt att räkna med och inkludera liknande scenarion i den nya lagen och hur det slutliga förslaget ser ut återstår att se.

Oavsett hur det här slutar, så ser vi mer debatt runt ämnet som en positiv utveckling.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *