Robot utför operation – Nästa steg i utvecklingen av självständiga robotar

South China Morning Post rapporterade i torsdags att en robot utförde den första självständiga operationen. Roboten utförde en operation där den satte in två stycken 3D printade tänder för en kvinna. Självklart var det läkare och annan personal närvarande vid operationen men de spelade ingen aktiv roll i operationen. Tänderna var inplantade inom en felmarginal 0.2-0.3 mm, vilket uppnår standard kvalitetskraven vid den typen av operation enligt de kinesiska experterna.

Kina har brist på läkare som kan utföra denna typen av operation då det årligen utförs över en miljon liknande operationer. Ytterligare finns det i nuläget 400 miljoner invånare som behöver tandoperationer. Hoppet är därför att den tekniska utvecklingen kommer göra det möjligt att nå fler patienter och utföra operationer med bättre kvalitet.

Självständiga robotar

Detta är det första steget till helt självständiga robotar. Vi förväntar oss självständiga robotar med mänsklig övervakning kommer var normen till att börja med. Samtidigt som det är lätt att se potentiell med de nya robotarna måste vi vara realistiska. Det är ett stort steg framåt i utvecklingen men det återstår att se hur lång tid det tar innan det är ekonomiskt att använda de här robotarna i stor utsträckning.

Förväntningen är att självständiga robotar kommer kunna utföra fler typer av operationer i framtiden. Vi människor kommer då få en ändrad roll i arbetet där det blir vår uppgift att hitta lösningar istället. När läkare inte behöver utföra operationer kan fler fokusera på forskning och analys av medicinska problem, vilket borde förbättra vården. Det är viktigt att fokusera på hur vi ska lösa problemen och förändringarna som uppstår av självständiga maskiner. Istället för att fokusera på arbetslösheten som kommer uppstå borde vi fokusera på hur samhället och yrken kommer förändras. Om inte västvärlden utvecklar maskinerna kommer andra länder som Kina göra det. Som vi kan se är det därför omöjligt att stoppa utvecklingen. Därför måste vi istället fokusera på hur vi bemöter morgondagens utmaningar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *