Oförutsedda problem för Samsung?

Samsung ser ut att, trots mutskandal, vara på väg till ett rekordår. Teknikjätten från Sydkorea har visat väldigt bra resultat under året. Trots det verkar det som om Samsung kan ha större problem framför sig. Samsungs VD, Kwon Oh-Hyun, avgick under fredagen; en avgång som förvånade många. I samband med avgången nämnde Kwon att Samsung nu möter en kris, både utifrån och inifrån företag. Det har fått många att spekulera om nya skandaler framöver och Samsungs aktiepris reflekterad osäkerheten.

Framtiden för Samsung?

Om det kommer nya skandaler framöver för Samsung återstår att se. Vi tror däremot inte att det är helt sant. Det många västerlänningar glömmer är att företagskulturen i Sydkorea är annorlunda än här. Antagligen har den tidigare mutskandalen skakat företagskulturen i Samsung mer än vad som sågs utifrån. Kwon nämner hur han tror att yngre ledarskap krävs för företaget och att nytt blod i ledningen är viktigt. Antagligen försöker Samsung få en nystart för att internt ta distans från de tidigare skandalerna under året.

Förväntningarna för det tredje kvartalet för Samsung är höga och antagligen kommer det vara ett rekordresultat. Det verkar inte vara mobilavdelningen på Samsung som leder förbättringen. Samsungs halvledare är den avdelningen som har haft en otroligt förbättring under året.

Vem kommer ta över?

Det är i nuläget oklart vem som kommer ta över VD positionen inom Samsung. Det spekulerades tidigt att en av de två vice VD till Kwon, BK Yoon och JK Shin. Däremot steg båda bort från den dagliga verksamheten under 2015. Budskapet som Kwon lämnade verkar tyda på en stor förändring i ledarskap och därför kommer det antagligen bli en helt ny VD som tar över. Det spekulerades även på att försöka få in någon utifrån. Med tanke på kulturen i Sydkorea är det väldigt osannolikt däremot. Vem som i slutändan tar över återstår att se men det verkar som om ett nytt kapitel i Samsungs historia har påbörjats.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *