Nytt leveranssystem från Amazon och expansion till Sverige?

Bloomberg rapporterade för ett par veckor sedan att Amazon nu experimenterar med ett internt leveranssystemet i USA. Det är en service som de redan har i Indien som har sämre utvecklade leveranssystem. Förhoppningen är att det i slutändan kommer ge snabbare leveranser på fler produkter samt potentiellt billigare leveranser. Amazon förlitar sig just nu på FedEx och UPS i många fall för att leverera produkterna till konsumenter.

Det är en stor investering från Amazon men de har en fungerande modell i Indien och förväntningen är att de har en utpräglad plan för USA. Nyheten är ingen förvåning för de som är insatta i Amazon. Det är ett företag som inte vill förlita sig på utomstående företag. De är dessutom stora nog att de har möjlighet att experimentera på en väldigt stor nivå. Vi har tidigare läst om deras systemlösningar i varuhusen. Det här är nästa steg på vägen.

Expansion till Sverige?

Det har funnits rykten och nyheter i åratal om att Amazon ska expandera till Sverige. Nyligen rapporterade Breakit om en möjlig etablering i Sverige och det ser högst möjligt ut. Om Amazon kommer till Sverige verkar det då bli först efter nyår.

Ifall Amazon etablerar sig i Sverige kommer de antagligen till att börja med använda de etablerade leveranssystemen. Som svensk har du antagligen hört om klagomål från åtminstone en bekant om den dåliga servicen från svenska budfirmor. Även om jag personligen inte haft en dålig upplevelse kan jag konstatera att klagomålen är enorma. Därför vore en Amazon etablering i Sverige en positiv utveckling för hela landet. Amazon är ett innovativt företag och de kommer inte stanna efter att de lanserar sitt egna leveranssystem i USA.

Bara det faktum att det är en möjlighet att en stor jätte som Amazon kommer använda ett eget leveranssystem kommer förbättra budleveransen i Sverige. Konkurrens skapar förbättring i service.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *