Kina i bra position för att bli marknadsledare på elektriska bilar

Elbilar ser just nu ut att bli framtidens transportmedel. Debatten över fossila bränslen är näst intill över. Frågan är nu bara hur lång tid det kommer ta oss att sluta använda dem. Om det inte sker någon revolutionär utveckling inom de närmsta åren kommer elbilen antagligen bli nästa steg i utvecklingen av fordon. Om elbilarna kommer vara självkörande eller inte är en separat fråga som vi inte har ett svar på i nuläget.

Kina är en stor marknad som har utvecklats mycket under de senaste åren. Nu har den kinesiska regeringen satt hårdare krav på utländska biltillverkare om de vill ta del av den kinesiska marknaden. En del av kraven är att biltillverkare måste dela elbilds teknologin de utvecklar med lokala aktörer samt att de måste sälja fler elbilar i landet om de ska få sälja de vanliga bensindrivna bilarna.

Lokal investering

Många ser detta som att Kinas regering ger stora fördelar till kinesiska firmor. Det ligger självklart någonting i det men det kommer även göra utvecklingen av elbils teknologin snabbare. Vilket, med tanke på föroreningarna i landet,  är någonting som Kina starkt behöver. The New York Times rapporterade under mars om Kinas $300,000,000 investering i kinesiska industrier. Vilket gör spekulationerna om kinesisk favorisering ganska trovärdiga. Det finns dock inget uppenbart svar till dilemmat. Snabbare utveckling av elbilar är bra för resterande världen, även om de stora biltillverkarna upplever det som orättvist.

Kunskapsdelning inom bilindustrin, speciellt för elbilar, är däremot ingenting nytt längre. Tesla delade med sig av alla sina patenter till konkurrenter redan under 2014. Målet för Tesla var att utveckla elbilar snabbare och växa industrin. Vilket förbättrar deras möjligheter att sälja bilar. Även om det inte är en direkt jämförelse kan vi se likheter i den nuvarande situationen. Målet för Kinas regering är antagligen både att förbättra lokala företag samt att skapa tillväxt i elbils-industrin.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *