5 flytande vindkraftverk är nu igång utanför Skottland

Förnybar energi är framtidens energikälla, det är inte många som ifrågasätter det i Europa. Därför är det väldigt positivt att se ny forskning fungera. Den senaste utvecklingen är en vindkraftverks farm som har utvecklats under de senaste åren. Det handlar om flytande vindkraftverk som fästs i botten för att de inte ska flyta iväg.

Det är ett projekt som har pågått under ett antal år i samarbete mellan Storbrittanien och Statoil som producerar och driver utvecklingen av vindkraftverken. Alla fem vindkraftverk har nu monterats 25 km från kusten utanför Skottland. Det är ett projekt som Statoil har arbetat på att utveckla de senaste 15 åren.

Vindkraftverken

Vindkraftverken är i nuläget dyra och producera, men de är massiva jättar. Varje torn, inklusive bladen, når upp till 175 meters höjd och väger ungefär 11,500 ton. De flytande vindkraftverken står på ett 129 meters djup, jämfört med de som är fästa i bottnen som vanligt är fästa vid 50m djup. Statoil tror även att flytande vindkraftverk kan fungera vid upp till 800 meters djup. Det ökade djupet gör det möjligt att täcka mycket större andel av havet med vindkraftverk. Den här utökade förmågan är någonting som krävs om vi ska lyckas med att enbart använda förnyelsebar energi i framtiden.

I nuläget är vinkraftverken dyra att producera och är bara möjliga tack vare understöd från Storbritannien. Det förväntas däremot att de kommer konkurrera på jämn mark när produktionen får större skala.

Den enda gruppen som än så länge har protesterat mot projektet är RSPB Skottland. Vilddjursföreningen ställer sig inte emot förnyelsebar energi i sig, de protesterar eftersom de nya vindkraftverken kommer döda fåglar. Däremot erkänner de att vi inte kan veta i hur stor utsträckning de dödar fåglar då det inte går att räkna döda fåglar över havet.

De bör dock erkänna att i det långa loppet är det en positiv förändring då en stabil miljö krävs för att alla på jorden ska överleva, fåglar som människor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *