Kryptovalutor ökar GPU efterfrågan

Att kryptovalutor har blivit populärare de senaste åren har haft några intressanta och kanske inte helt oväntade effekter. Den senaste nyheten är att när AMD (Advanced Micro Devices, Inc.) släppte sin senaste grafikprocessor (GPU), Radeon RX Vega 64, såldes den slut inom minuter. GPUs har blivit bättre och bättre på att utföra beräkningar och därmed tjäna kryptovalutor. En process som vanligtvis kallas mining. Bitcoin är fortfarande hushållsnamnet inom kryptovalutor men Ethereum har blivit populärare den senaste tiden och det är fortfarande lönsamt nog för miners att köpa majoriteten av de nyligen utvecklade GPUs.

Fortsatt trend

Det är ingen ny trend att miners köper nya GPUs för att vara först att utföra beräkningar. Det var en trend som vi kunde se redan under 2013. De stigande priserna av kryptovalutor har dock ökat hur mycket miners är villiga att investera i hårdvara. Blockkedje teknologin är mer eller mindre bokstavligt talat en tävling där man tävlar om att ”lösa” block. Det finns därför en stor drivkraft att skapa till system med den nyaste och bästa hårdvaran.

Spelentusiaster är förståeligt upprörda över att miners köper alla tillgängliga GPUs. Grafikkortet är otillgängligt för många i nuläget och om du vill köpa ett behöver du ofta betala mer än 1000 :- över försäljningspriset på eBay eller Blocket.

Vi tycker att oavsett vilken sida av argumentet du är på i nuläget borde du se på denna utvecklingen som positiv i slutändan. Den ökade försäljningen av grafikkort gör att AMD och Nvidia kan lägga ner mer resurser på att utveckla nya grafikkort. Även om du som spelare inte får ditt nya grafikkort i nuläget kommer det ökade intresset i GPUs skapa bättre grafikkort framöver. Den tekniska utveckligen går framåt i hög takt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *