Varför artificiell generell intelligens (AGI) kan vara närmare än vad många tror

Att prata om artificiell intelligens (AI) kan vara förvirrande för många. Vad vi oftast ser i filmer som kallas AI är egentligen artificiell generell intelligens (AGI). Det är en maskin som kan utföra alla intellektuella uppgifter som vi människor kan. Det är när en maskin i princip är en kopia (förbättring) av oss människor och våra hjärnor. AI existerar och används redan i dagsläget i ett antal branscher. Oftast är det AGI som vi pratar om när vi nämner AI, både bland experter och lekmän.

Oftast när vi pratar om AGI är det ett framtida utveckling som vi inte kan relatera till. Vi ser det som en utveckling som inte kommer ske under våra livstider. Det är ett otroligt svårt utvecklingsspår och vi har förutspått att vi kommer ha en fungerande AGI sedan många år tillbaka.

Vad är annorlunda idag från förr?

Varför är det nu då möjligt att vi kommer utveckla en fungerande AGI inom det närmaste decenniet? Vi har som sagt förutspått utvecklingen i över 50 år. Först och främst har vi större förståelse över vad en AGI innebär och otroligt mycket bättre teknisk utveckling än tidigare. Däremot är det kanske viktigaste att vi nu närmar oss en tid då maskiner kan utveckla andra maskiner. Experter börjar nu mer praktiska experiment för att använda AIs till att lära andra AIs. Idén att låta maskiner utveckla sig själva är inte ny. Däremot är det nu inte bara en teoretisk forskningsfråga. Företag kan inom den närmaste framtiden börja använda det här för att skapa bättre system.

Självklart är det en stor skillnad på att låta ett vanligt AI program lära andra AIs och att programmera en AGI. Däremot är det inte mycket som behövs för att utvecklingen ska påskyndas. Maskiner utför uträkningar och processer i en hastighet som inte går att jämföra med oss människor. Det tillsammans med en exponentiell förbättring av teknologin om maskiner kan börja fritt utveckla sig själva kan innebära att vi har fungerande AGIs snarare än vad vi tror i nuläget. Antagligen kommer vi inte utveckla en AGI på ett par år. Däremot är det svårt att säga hur världen kommer se ut om ett par decennier.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *