Ny studie om nätdejting visar förändringar i samhället

Nätdejting är ett relativt nytt koncept. Det har pågått sedan tidigt i internets historia men det är först på den senare tiden som det blivit allmänt accepterat. Nu har en ny studie från USA hittat nya och intressanta förändringar i vårt beteende. Hur vi träffar och dejtar nya människor är en av de största förändringarna.

Förändringar i hur vi träffas

Studien visar att nätdejting är det näst vanligaste sättet att träffa din partner. Det vanligaste sättet att träffa din partner är fortfarande genom vänner. Däremot går det att se en kraftig minskning i antalet par som träffas via vänner i samband med att nätdejting har blivit allt vanligare. 1990 träffades ungefär 40% av alla par genom vänner och näst-intill 0% genom nätdejting. 2010 träffades ungefär 28% via vänner och 22% via nätdejting. Forskningen verkar indikera att nätdejting har ökat antalet mellanrasiga äktenskap. Det är inte ett fynd som har lika stor påverkan i Sverige. Däremot kan den underliggande anledningen till förändringen påverka även Sverige. Vi människor träffar partners från kretsar som vi aldrig skulle kommit i kontakt med förr.

Förändringen är mycket tydligen i homosexuella par. Där träffar nu nästan 70% av alla par varandra genom nätdejting. Det är inte förvånande då det är en väldigt definierande aspekt av en människa och betydligt ovanligare än att vara heterosexuell. Det underlättar därför för homosexuella att hitta bra par via nätet.

Även intressant är att träffas via familj, kyrkan eller under de tidiga skolåren har minskat kontinuerligt sedan 1940. Det reflekterar en förändring i samhället och ökad globalisering där vi träffas partners utanför våra små lokala kretsar.

Kvalitén i äktenskap

Forskningen indikerar även att nätdejting kan förbättra kvalitén i äktenskap. Det verkar som om par som träffas via nätdejting är sannolikare att ha ett hållande äktenskap än traditionella par. Det är inte helt förvånande om framtida forskning skulle fortsätta visa den här trenden. Vid nätdejting har vi möjlighet att träffa fler och bättre passande människor. Vi har möjlighet att leta efter människor som har en del delade intressen med oss. Självklart är det inte det enda som avgör om ett äktenskap kommer hålla i längden. Däremot verkar det som om vår förmåga att träffa fler människor gör att fler par håller samman längre.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *