Vad är en vinkällare? Det går sammanfatta på följande sätt: Ett utrymme där du kan kontrollera luftfuktighet, ljus och temperatur på ett bra sätt. Det för att vinerna ska bibehålla, eller utvecklas på rätt sätt.

Va ska du tänka på när du bygger din vinkällare?

Som jag nämnde i början så är möjligheten att kontrollera temperatur, ljus och luftfuktighet mycket viktigt. Men det finns mera att ha med i beräkningarna. Flaskorna ska ligga horisontellt, skyddas väl från stötar och vibrationer, därför är ett stabilt hyllsystem viktigt. Om du tar alla dessa punkter beaktande när du bygger din vinkällare så kommer du märka att dina viner håller kvalitén mycket längre och där med ger en bättre smakupplevelse. Det är värt allt besvär.
Nedan kommer vi tillsammans att gå igenom varje punkter mera noggrant.

  • Ljus:Ljus har en extremt stor inverkan på vin. Vi kan helt enkelt säga att vin tycker inte om ljus. Inte alls. Det ska vara helt mörkt i en bra vinkällare. Så varför tycker vin inte om ljus? Med ljusinsläpp i en vinkällare så har du svårt att kontrollera temperaturen. Temperaturen kommer också skifta kraftig under olika tider på dagen.
    Det finns också viner som får en brunaktig färg då de exponeras av solljus. Vita viner, Roséviner är extra känsliga.
  • Fuktighet:Fukt är det många som fuskar med. ”Varför skulle det ha någon betydelse, flaskorna är ju av glas!” Ett uppenbart problem är etiketterna. Med allt för mycket fukt i din vinkällare så kommer etiketterna bli oläsliga eller trilla av. Då blir det svårt att välja vin. Dessutom så kan en dyrare flaska tappa i värde.
    Något som är mindre uppenbart är korken. Har du för mycket fukt i vinkällaren så riskerar du att fukten deformerar korken. (det är ett problem som vinflaskor med skruvkork inte har). Deformeras korken så kan det lätt slippa in luft i vinflaskan. Då förstörs vinet. Så ta luftfuktigheten på allvar.
  • Hyllsystem:Hur flaskorna ligger förvarade i din vinkällare har stor betydelse för hur länge vinet kan förvaras, här är ett bra hyllsystem grundläggande. Dina vinflaskor ska ligga i horisontellt läger, eller något framåtlutade. Det är därför viktigt att ditt hyllsystem kan lösa detta. Vinet ska alltid möta korken och hålla denna fuktig. Om du håller korken fuktig kommer den alltid vara uppsvälld och förhindras luft från att komma in.
  • Vibration:Det är känt att vibrationer förstör smakerna i vinet. Extra känsliga är de viner som ska lagras länge. Det är därför inte lämpligt att förvara vin i närheten av utrustning som ger upphov till vibrationer; tvättmaskinen, centraldammsugaren, central värme-aggregatet osv.
  • Ventilation:Vin tar lätt upp smaker genom korken. God ventilation är därmed mycket viktig.
  • Temperatur:Sist men inte minst. Temperatur. Det är utan tvekan det viktigaste du bör tänka på när du bygger en vinkällare. Ett vin ska förvaras runt en temperatur på 10ºC. Denna temperatur ska vara så jämn som möjligt. Skiftar temperaturen upp och ned så föråldras vinet mycket snabbare. Det gör naturligtvis viner som lagras länge extra känsliga.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *